tiranija_vage_za_merenje_blog_baner

611 pregleda
0 komentara

VAGA ZA MERENJE I NJENA TIRANIJA

Tiranija vage za merenje ogleda se u tome što previše brinemo o svojoj telesnoj težini kada krećemo putem pravog fitnesa – to je lažni indikator koji može biti čak i loš po tebe.

Reći ću ovo samo jednom: kada počneš da vežbaš, merenje telesne težine jedan je od najgorih načina da pratiš svoj napredak!

Zašto? Ako nema dokaza o promeni koju smo zamislili (što je često slučaj, uprkos nebrojenim zdravstvenim poboljšanjima koja se dešavaju onog momenta kada počnemo sa vežbanjem) zbog toga gubimo motivaciju i odustajemo. Vraćamo se starim, lošim navikama – a i sami znamo koliko one loše utiču na sve nas.

tiranija_vage_za_merenje_blog_slika_01

I sve to zbog obične vage, koja samo meri koliko mesta zauzimaš na ovoj planeti – a ne koliko si zdrav.

Doktor Jinger Gottschall sa univerziteta Penn State i ja, udružili smo se pre nekoliko godina zbog studije na grupi pojedinaca koji su se borili da steknu naviku vežbanja. To su bili obični ljudi koji, kao mnogi, nisu mogli da pronađu način kako da redovno vežbaju.

Posle mnogo testova, napravili smo im plan. Počeli su sa 3 treninga nedeljno po 20 minuta, zatim su polako podizali učestalost i trajanje dok su na kraju u šestoj nedelji radili miks kardio vežbi, vežbi snage i fleksibilnosti. Pratili smo ih šest meseci i ponovili smo iste testove na kraju.

Kao što ste očekivali, šest meseci redovnog vežbanja, transformisalo je njihovo zdravstveno stanje. Smanjili su im se svi indikatori za srčane bolesti i što je još važnije, oni su se osećali sjajno!

Njihov holesterol, trigliceridi i masno tkivo su se zatno smanjili. Oni su vežbanjem poboljšali svoj kardiovaskularni sistem, žene za 49.6%, a muškarci za 63.5%. Na kraju studije ustanovili smo da ovaj šestomesečni program može da odloži kardiovaskularne bolesti za 3.8 godina, što je neverovatno.

A šta bi im njihova vaga rekla posle šest meseci?

Muškarci, izgubili ste skoro 4.7 kilograma i žene, izgubile ste 3.1 kilogram. Da nismo imali na raspolaganju savremene ustanove za testiranje, neko bi ovo video kao propao pokušaj i pomislio bi “Zašto sam se uopšte trudio? Opet na ovom svetu zauzimam manje – više isto prostora kao i pre.”

tiranija_vage_za_merenje_blog_slika_02

Novosti – planeta ima mesta za tebe i želeli bi da ostaneš tu ako si saglasan. Molim te, samo budi zdrav.

Istraživanja ukazuju na to da jedan od tri čoveka umre zbog kardiovaskularnih bolesti. Praćenje redovnog režima vežbanja može da smanji tvoje šanse da budeš sledeći, bez obzira na to hoćeš li se malo stanjiti tokom celog procesa. Merenje na vagi jednostavno nije pokazatelj tvog napretka.

Kako da znaš da te je tvoj program vežbanja doveo na pravi put? Pojas na pantalonama oko tvoga struka nije toliko tesan, ne ostaješ bez daha više kada ideš uzbrdicom i onda kada se osećaš dobro.

Jednog dana ćeš možda zauzimati i manje prostora na ovm svetu. Ali znaš šta? Ko uopšte za to mari?

Bryce Hastings
Izvor: lesmills.com

Share on Facebook13Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

LESMILLS