les_mills_instruktor

986 pregleda
0 komentara

EDUARD ŽALAR – RAZLIKA IZMEĐU VRHUNSKOG I SVETSKOG INSTRUKTORA JE U…

Kada je Eduard Žalar, Director & CEO Les Mills Slovenia i Master trener, prvi put čuo za Les Mills, pre više od 20 godina, ovakav vid fitnesa u Sloveniji još uvek nije postojao.

Za popularnog Eda, upoznavanje sa Body Pumpom, a zatim i Les Millsom, bio je, čini se, splet slučajnosti koji ga je decenijama kasnije doveo na čelo jednog od najuspešnijih i najprepoznatljivijih instruktorskih i trenerskih timova u Evropi i svetu.

”Fitnes je deo celog mog života. Celog života bavio sam se atletikom. Kada sam prestao, počeo sam da se bavim fitnesom – kao vežbač, bilo je to pre 22 godine” priseća se Edo.

Gde tu desio Les Mills?

Verovali ili ne, dve godine kasnije i to sasvim slučajno.

U klubu u kom sam trenirao radili su promociju programa koji niko nije poznavao. Bilo je to nešto novo. Bili smo u teretani na treningu i u nekom momentu došla je vlasnica teretane, tužna. Sećam se da je rekla ”Gore imam prezentaciju treninga, dobra je stvar, a niko nije došao.” Sećam se da mi je kroz glavu prošlo ”Šta ću ja u aerobik sali??”

Ali hajde da vidimo šta je to. Tada sam prvi put video demonstraciju Body Pumpa. Nakon prezentacije, znao sam da ću ja to raditi. Prvo kao vežbač, ali gotovo u istoj sekundi postavio sam sebi pitanje ”Ali, ko će da vodi ovaj trening?” jer nije bilo instruktora. I poželeo sam da pokušam. Više-manje to je bilo slučajno, više nego planirano.

22 godine kasnije smo ovde gde jesmo.

Da li možeš da uporediš svoju prvu edukaciju sa ovom koja se radi sad?

Što se tiče fizičkog dela, bile su mnogo napornije, mnogo intenzivnije. Tada je program razvijao Michael McSweeney. Izuzetan atletičar. On nije Body Pump gledao kao grupni trening već kao elitni gupni trening sa tegovima koji je smatrao da ako neko želi da postane Body Pump instruktor, mora biti pravi role model.

Što se tiče naučnog dela stvari su bile mnogo manje definisane. Nije bilo organizovano kao danas, sa svim elementima, drilovima…

U ovim pionirskim vremenima bilo je potrebno više osećati taj ”one tribe spirit”, pošto smo svi zajedno radili na tome da je program raste sa nama i mi sa programom. Mi smo bili oni koji smo gurali program kroz naše znanje, kroz našu strast da dođe do tačke da trener manualom može biti spreman da bude dobar instruktor, čak i trener.

Na početku, bilo je više istraživačkog u svemu tome.

Kad smo kod istraživanja, kad si počeo da držiš treninge, kada si shvatio da ti to nije dovoljno, da moraš da se edukuješ dalje?

Kada sam ja počinjao, Body Pump je bio jedini program koji je uopšte bio prisutan na svetskom tržištu. Odmah sam imao priliku da osetim šta Les Mills zapravo znači, šta znači biti deo Les Millsa, osetio sam Les Mills kulturu, tu filozofiju. Kada to osetiš, znaš da šta god da se dalje bude dešavalo, ti želiš da budeš deo toga. Nakon toga, došao je drugi program, Body Attack. A kad si u nešto zaljubljen, uvek želiš još više. Kad sam video Body Attack bilo je logično – moram da postanem Body Attack instruktor.

Moja čitava karijera nije bila planirala, sve se dešavalo spontano. Studirao sam ekonomiju, diplomirao međunarodni biznis i uvek sam imao želju da radim nešto što bi kombinovalo dve stvari – sport i biznis. Tokom studija, dok sam radio kao Body Pump instruktor što sam više upoznavao samu kulturu postajalo mi je jasnije da bi to moglo da bude ono što bih ja radio. Vremenom, u Sloveniji je i Les Mills postajao sve popularniji.

Počeli smo od ”Program je super, ali ko će biti instruktor u Sloveniji?”, a kada se malo proširio došli smo do više instruktora, pa u drugoj fazi nije bilo trenera koji bi se bavili obukom novih instruktora, a ako si ti zaljubljen u neku stvar, ako je voliš, svaka nova prilika predstavlja izazov. Za mene je izazov bio preći na trenerski nivo. Još jedna logična odluka. Ne mogu da istaknem momenat, to je sve ”dok čovek lovi svoje snove”. Ti znaš, sanjaš i vidiš te snove, ta slika nije baš jasna, ali osećaš u kom pravcu treba da ideš. I sve što treba da uradiš je da ispratiš momente i uhvatiš ih.

eduard_zalar

Iza tebe je 20 godina iskustva u Les Millsu. Tih 20 godina iskustva zapravo ćeš preneti na elitnom modulu, šta je ono što će oni dobiti u ta dva dana?

Najviše što instruktor želi da postane jeste da bude najbolji na svetu. To je ono što ih tera napred. Na elitnom modulu najveći doprinos tome jeste da instruktori koji shvataju da to što rade nije zbog njih nego zbog drugih, a ne znaju to svi. Ima mnogo instruktora koji rade zato što oni to vole. A ima ih jako malo koji to rade zbog drugih. Oni to moraju da vole. Ali – oni drugim ljudima čine dobru stvar. Najbolji instruktor mora to da shvati. Raditi zbog drugih i za druge je teško, jer posao koji mi radimo je najkompleksniji posao na planeti. Moraš biti edukator, moraš biti motivator, moraš biti psihijatar, atleta.. sve. I u tren oka. Ljudi koji to razumeju pronaći će način, kojim mogu da prenesu sve što znaju što kvalitetnije na druge ljude.

Naučiće kako da u praksi skinu fokus sa sebe i da ga stave 100% na ljude i budu što efikasniji.

Šta je to što se na elitnom modulu zapravo ocenjuje, već se pitaju instruktori?

Kriterijumi su javni i oni će ih saznati na edukaciji. Najvažnije je to da instruktor mora biti ne u esenciji programa – instruktor mora biti program. Uz to, on mora da ispuni što više oficijelnih kriterijuma. Taj prvi deo, da li si ti svoj program, zavisi ko će biti elitni instuktor, a ko ne. Same zadatke može da nauči svako. Ali da to znanje i demonstraciju nadogradiš time da ti JESI PROGRAM je mala razlika koja pravi razliku između top instruktora i svetskih instrukora.

eduard_žalar

Šta ako ne dobiju elitni status, koliko ih to ohrabri ili obeshrabri?

Jedna od stvari koje ja uvek govorim, jeste da bilo koji modul prolazili, to je početak, nikako kraj. I kad je elitni modul završen, a instruktor dobio najbolji rezultat, ne sme da shvati da je to kraj. To je samo informacija na koji način treba da radi na sebi. Na kraju, instruktor mora da dobije neke rezultate. Rezultati su početak. Kako sada sa tom informacijom raditi na sebi?

Naravno, sve što su naučili moraju da počnu da upotrebljavaju i tada počinju da rastu. Ne vidim način da čovek koji prođe elitni modul bude na kraju razočaran. Ono što na papiru piše, to je samo papir. Ono što čovek ima u sebi to je nešto drugo. Ako instruktor ima želju da stvarno radi na sebi, to će se pokazati posle elitnog modula.

Znam, neko će to doživeti kao neuspeh, ali ako počnu stvari da gledaju ovako, to razočarenje je mnogo manje.

Šta je ono što je drugačije što će njihovi vežbači videti kada se elitni instruktori vrate na stejdž u svoje klubove?

Fokus sa instruktora prebacuje se na vežbača. Instruktor koji nema sve alate, često je previše fokusiran na sebe. Taj fokus može biti strah da će pobrkati koreografiju, a to skreće fokus sa vežbača i na stejdžu se baviš sobom, a ne bi smeo. Instruktori će biti 200% sa vežbačima, primetiće šta se u sali dešava, u potpunosti će biti sa njima u svim situacijama, znaće da odreaguju na svaku situaciju – neće biti iznanađenja.

Eduard, kao jedan od pionira Les Millsa u svetu, svoje 20 godina akumilirano znanje i iskustvo, kao master trener, sada deli sa Les Mills instruktorima širom sveta.

I u Srbiji, će u decembru biti održan elitni modul, za koji se možeš prijaviti klikom na OVAJ LINK.

Share on Facebook48Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

LESMILLS