cxworx

575 pregleda
0 komentara

CXWORX UTIČE NA SMANJENJE STRESA I POBOLJŠANJE KVALITETA ŽIVOTA

Studentski život, a naročito život studenata medicine, ume da bude veoma stresan. Upravo stres može da se veoma negativno odrazi na njihovo zdravstveno stanje i da veoma ozbiljne posledice – premor, depresiju, stres, nizak kvalitet života i gojaznost, samo su neki od njih.

Ovo dalje može dovesti do zloupotrebe raznih supstanci, velikog broja raskida veza, čak i samoubistava, a sve ovo može da utiče i na profesionalnost budućeg lekara, njegov odnos prema radu, u budućnosti odnos s pacijentom, kao i kulturu medicinske profesije.

Za potrebe ovog istraživanja, istraživači su pretpostavili sledeće:

  • Ispitanici koji redovno vežbaju smanjuju stres uz povećanje fizičkog, mentalnog i emotivnog kvaliteta života
  • Ispitanici koji idu na grupne treninge smanjuju stres više nego oni koji vežbaju individualno

METOD KORIŠTEN U ISTRAŽIVANJU

Istraživači su pronašli 69 studenata medicine – grupe poznate po visokom nivou stresa i kako se sami izjašnjavaju, niskom kvalitetu života – i dozvolili im da izaberu dvanaestonedeljni program vežbanja. Mogli su da biraju između grupnih treninga, samostalnih treninga ili su mogli da izaberu da ne treniraju uopšte.

Oni koji su išli na grupne treninge, bar jednom nedeljno išli su na CXWORX, funkcionalni core trening.

Za istraživanje, oni koji su izabrali da vežbaju sami, mogli su da treniraju onako kako žele, trče ili dižu tegove, ali morali su da treniraju sami ili sa ne više od dva partnera.

Na svake četiri nedelje, ispitanici su popunjavali upitnike o treningu, količini stresa, psihičkom i fizičkom osećaju i promenama koje osećaju.

REZULTATI

Ispitanici koji su išli na CXWORX poboljšali su svoj kvalitet života, što je evidentno po njihovim anketama na kraju svakog meseca. Posebna poboljšanja uočena su na poljima: fizičkog osećaja – skoro 25 odsto i emotivnog, 26 odsto, kao i 26 odsto manje prijavljenog stresa.

U proseku, oni koji su vežbali sami, nisu prijavili posebne promene, sem u psihičkom boljem osećaju (11 odsto), kao ni oni koji su odabrali da ne treniraju.

ZAKLJUČAK – CXWORX ZAISTA DAJE REZULTATE

CXWORX doveo je do poboljšanja i fizičkog i psihičkog osećaja studenata, što vodi srećnijem i zdravijem životu. Benefiti treninga sa prijateljima i kolegama sa kojima su radili zaista izazovan trening u isto vreme ohrabrujući jedni druge, pokazali su se mnogo većim od benefita samostalnog treniranja.

Izvor: lesmills.com

Share on Facebook42Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

LESMILLS